U, de petitionaris
Blauwnaargeelkentkn

Einde voor het blauwe kenteken

974 ondertekeningen

Het blauwe kenteken voor de snorfiets (max. 25km/u) is in feite een kenteken voor brommers die zonder helm op het fietspad mogen rijden. Het is leuk geweest, maak er maar een geel kenteken (bromfiets) van.

Het gaat nog jaren duren om het blauwe kenteken van het fietspad te halen, want alleen mogelijk waar het druk is. Maar deze categorie opheffen is makkelijker en kan sneller!

Petitie

Wij

verkeersdeelnemers zonder snorfiets

 

constateren

 • de oorspronkelijke snorfietser heeft de elektrische fiets ontdekt en de 'spartamet' of 'Solex' opgegeven

 • de categorie snorfiets wordt nu misbruikt door brommerrijders die veilig en comfortabel tussen de fietsers willen rijden

 • het overgrote deel van de snorfietsen zijn feitelijk brommers met een technische beperking van de snelheid

 • deze snelheidsbeperking wordt vaak en makkelijk weer ongedaan gemaakt

 • deze categorie 'snorfiets' (zonder helm) is binnen de EU uitzonderlijk

 • voor snorfietsers die niet met helm op de rijbaan willen zijn er alternatieven

 • voor fietsers die het fietspad niet met snorfietsers willen delen zijn er geen alternatieven

 • handhaving op goed gedrag van snorfietsers is heel duur en/of vereist een politiestaat (7/7/365 voor vele jaren)

 

en verzoeken

 • het blauwe kenteken op te heffen en te vervangen door het gele (brommer) kenteken. Laat snorfietsers de snelheidsbeperking weghalen, een helm opzetten en naar de rijbaan gaan.

 • Voor de voertuigen die niet opgevoerd kunnen worden naar 50km/u en op een fiets lijken met gewicht, breedte en vorm (bv. Solex en Spartamet) weer de categorie 'fiets' te laten gelden.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
09-09-2019 
Petitionaris:
ReindeR Rustema 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuwtjes

De snorfiets: van 1pk/50kilo@20km/u in 1976 naar het dubbele en meer vandaag

We weten niet precies wat er tussen 1976 en vandaag is gebeurd met de snorfiets. Dit is wat we weten over de snorfiets.

In 1976

 • 50 kilo
 • doorstapframe
 • maximumvermogen 1 paardenkracht (746 Watt)
 • strenge eisen aan geluid (hij moet 'snorren')
 • 10 tot 12 inch wieltjes
 • op alle onderdelen staat 'snorfiets'
 • 20 kilometer per uur

Bron: Kamerdebat 19 februari 1976

Illustratie: Minister Westerterp opent Tweewieler RAI 76 op snorfiets en meer uit die tijd

In 2018

 • gewicht is vrij (90-120 kilo voor een scooter)
 • geen vormeisen (brommer, scooter, als het maar een in de EU toegelaten product is)
 • 0.02 kW/kg (bijv.
+Lees meer...

2400 Watt bij 120 kilo) want vermogen is afhankelijk van gewicht gemaakt * - de snorfiets snort niet meer, je hoort een afgeknepen brommer - 16 inch of meer wielen - onderdelen zijn niet gemerkt als exclusief snorfiets, het is praktisch een brommer met hier en daar wat snorfiets-onderdelen (makkelijk te vervangen) - een snorfiets mag tot 35 kilometer per uur gaan op de rollerbank bij een politiecontrole ** en bij een radarcontrole/lasergun 30km/u (na correctie). Als er technisch iets afwijkt, dan een herkeuring nodig. Doe je dat niet, dan vernietiging van snorfiets.

* Tijdens een observatie van onderzoeksbureau Arcadis bij een steile brug in Amsterdam bleek dat snorfietsen geen enkel probleem hebben omhoog te klimmen. Niet verwonderlijk, ze zijn technisch vergelijkbaar met brommers. Alleen heeft de snorfiets formeel een begrensing op snelheid. Met veel lawaai en vieze uitstoot door onvolledige verbranding tot gevolg.

Wat is er waarschijnlijk gebeurd?

In 1999 was er een productharmonisatie vanuit de EU (want 1 gemeenschappelijke markt, dus ook voor bromfietsproducten). Om de snorfiets er ook in te fietsen is er waarschijnlijk voor gekozen om de productgoedkeuring hetzelfde te laten zijn als die van de brommer (want streng op veilige producten immers!). Dat was het einde voor de Solex en Spartamet, alles wat brommer is kan nu als snorfiets verder. Alleen dan afgeknepen op snelheid.

In 2004 kwam deze harmonisatie in Nederlandse wetgeving en vanaf 2005 begon de huidige snorfietsproblematiek. Het afknijpen van de brommers was gesneden koek, want dat zijn brommers ook op 45km/u. Maar bromfietsers zijn niet zo gemotiveerd om de snelheidsbegrensing eraf te halen. De snorfietsers wel! Dan kan je zo snel als een brommer, maar zonder helm! Dat heeft het ministerie niet zien aankomen en verkeerd ingeschat. De industrie vond deze oplossing prachtig, want zo ontstond een grote markt voor producten die ze al te koop hadden (de bromfiets). Niet langer een apart product zoals in 1976 bedacht, maar bestaande met een goedkope aanpassing. Ook makkelijk ongedaan te maken, zie 'Vol gas met Joey' op Youtube voor instructies

15-10-2018

Medici ontdekken petitie voor helmplicht op de snorfiets

Een petitie die vraagt om een helmplicht voor snorfietsers is door medici ontdekt. Ze zijn het beu om slecht nieuws-gesprekken te moeten voeren die zo eenvoudig te voorkomen zijn.

+Lees meer...

Het is ook bepaald niet prettig om iemand's schedel te moeten herstellen vlak na een ongeluk. Mooier en interessanter zijn ingeplande levensverlengende of verbeterende operaties...

Voor fietsers die de snorfiets beu zijn is het ook goed om te ondertekenen. Want zodra er een helmplicht is stappen heel veel snorfietsers over op de fiets. De helft waarschijnlijk. Dat maakt het veel makkelijker om van de snorfiets een brommer te maken. Dus teken ook!

helmplichtsnorfiets.petities.nl

09-10-2018

Precies één jaar geleden een toezegging over het verkennen van uitfaseren van snorfiets

Precies een jaar geleden gaf de staatssecretaris een antwoord op de vraag van de ChristenUnie of die categorie snorfiets misschien ook uitgefaseerd kan worden. We gaan het onderzoeken! Terug te vinden als IENM/BSK-2017/157362.

+Lees meer...

Hopelijk zijn er Kamerleden die de nieuwe staatssecretaris opnieuw vragen naar deze toezegging. Zo niet, dan is het tijd om deze petitie eens te overhandigen in het najaar

05-07-2018